Три зони, попадащи изцяло в морските пространства на България  -

...
Три зони, попадащи изцяло в морските пространства на България  -
Коментари Харесай

Още три защитени зони в Черно море: Аладжа банка, Емона и Отманли

Три зони, попадащи напълно в морските пространства на България  - Аладжа банка, Емона и Отманли, са оповестени за предпазени със заповеди на министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова. Това се споделя в известие от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Целта на тази мярка е запазване на естествените местообитания и типовете, техните популации и разпространяване, поддържане на тяхната отбрана в Черноморския биогеографски район. От министерството твърдят, че ще бъде обезпечена съгласуваност и целокупност на мрежата от предпазени зони в страната като част от Европейската екологична мрежа „ Натура 2000 “.

Предмет на запазване в предпазена зона Аладжа банка са намиращите се рифове и непрекъснато покрити от морска вода пясъчни и тинести плитчини, както и местообитанията на типовете муткур (морска свиня, Phocoena phocoena), афала (Tursiops truncatus), карагьоз (дунавска скумрия, Alosa immaculata) и дребен карагьоз (харип, Alosa tanaica). Зоната е с обща повърхност 6,6964 кв. км.

Защитената зона Емона е с обща повърхност 553,4528 кв. км. Предмет на запазване са още веднъж са рифовете и местообитанията на типовете муткур, афала, карагьоз и дребен карагьоз.

Предмет на запазване в предпазената зона Отманли са непрекъснато покритите от морска вода пясъчни и тинести плитчини и местообитанията на типовете муткур, афала и карагьоз. Зоната е с обща повърхност 0,0883 кв. км.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР